Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Των Δραγούμηδων τα πάθη... 
Στεφ. Νικ. Δραγούμης

Μου έστειλε ο φίλος Θ.Π. -φίλος καλός και γκαρδιακός- τα χαμπέρια...
"Άλλαξαν" - μου λέει στη Σαλονίκη-  "το όνομα από Οδός Φιλ.[ίππου] Δραγούμη σε ...Στεφάνου Δραγούμη!".

Ξέρει κανείς πως λογικό είναι και δίκηο, από πατέρα να παένουν σε γυιό τα πράγματα (όσο επιτρέπει κι ο ...ΕΝΦΙΑ να την πούμε την μαύρη την αλήθεια!) αλλά τέτοιο αλισβερίσι με την ονοματοδοσία δεν το φανταζόμουνα ποτέ. "Δεν ντράπηκες βρε γέρο- Στέφανε..." - μου 'ρθε να πω -  "...να καταδεχτείς τέτοιο ντροπής πράγμα... Να πάρεις τον δρομάκο από τον γυιό σου;". (Αφήνω κατά μέρος που του έχω  συμπάθεια μεγάλη και αγάπη του Φιλίππου).  

Μου έστειλε και φωτογραφικό αποτύπωμα ο φίλος ως μάρτυρα αδιάψευστο:

φωτογρ. Θρασύβ. Παπαστρατής

Πήρα λοιπόν και  "τα 'βαλα κάτω" και είδα πως στο κέντρο της πόλης μας η οδός που νομίζαμε για Φιλ.[ίππου] Δραγούμη ήταν απλώς ...Φιλ[ήμονος] Δραγούμη (Ι) παντελώς αγνώστου σε μένα τουλάχιστον ανδρός. Ο Φίλιππος Δραγούμης εξακολουθεί "να διατηρεί"   την δική του μικρή οδό με την ιδιότητά του Υπουργού [περικαλώ!] Φιλίππου Δραγούμη (ΙΙ). Κοντά η μια στην άλλη βρίσκονται οι οδοί για τις οποίες μιλώ [σημειώνονται παρακάτω με ροζ χρώμα].
Τώρα την θέση του Φιλήμονος παίρνει ο Στέφανος Δραγούμης [άλλοτε Πρωθυπουργός της χώρας/ μέλος της ομαδας και κυβέρνησης των "Ιαπώνων", υπουργός, διοικητής της Κρήτης κλπ...].Ο ανδριάντας του Ι. Δραγούμη (ο  μοναδικός στην Ελλάδα)  έργο του Γιάννη Παπά.

Όμως λίγο πιο κει ο γυιός του ο Ίων έχει ...ε κ π α τ ρ ι σ θ ε ί. Αρπάχτηκε και μεταφέρθηκε άρον άρον αλλού  εδώ και χρόνια -λόγω των έργων του "μετρό"- από το κέντρο της πόλης.  
Έφυγε  ο δόλιος ο Ίων από την πλατεία Μακεδονομάχων -απέναντι απο την "Αχειροποίητο"- μαζί με τη διπλωματική του μπέρτα, τον ευγενή χαιρετισμό του και με το ...βάθρο του μαζί. 
Έφυγε από τη θεση όπου είχε τοποθετηθεί στη δεκαετία του 2000 αυτό το έργο του Γιάννη Παππά και τοποθετήθηκε ["προσωρινά..."  Είναι αυτό που μ' ανησυχεί...] σε μια καινουργια θέση που ταιριάζει και με την ιστορία και με την τελευτή του Ίωνα: 
                ...στην περιοχή "Σφαγεία"!
Στην είσοδο της πόλεως. άπου"...  
Μακρυά από τα όμματα των συγγνωστών και φίλων.

Αυτά οι Δραγούμηδες 
(που θα 'λεγε κι ο Καβάφης...). 
2 σχόλια:

 1. Απαντήσεις
  1. Τό ξέρω αυτό το "αχ"...
   Πόσες φορες δεν μου 'χει ξεφύγει
   για τον διακαμό του Ίωνά [μας]!

   Σ'ευχαριστώ Δάφνη μου!

   Διαγραφή