Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

[...] το περιβόλι είναι δικό μου Ο Ίων Δραγούμης περιποιείται τα λουλούδια.
(Φωτογραφικό Αρχείο/Γεννάδειος βιβλιοθήκη)


[...] Είμαι περιβόλι πολλών ειδών λουλουδιών. Και τα καλλιεργώ όλα μου τα λουλούδια, μερικά με περισσότερην αγάπη και άλλα με λιγώτερη, αλλά τα καλλιεργώ όλα εξ ίσου επειδή φοβούμαι μήπως, αν καλλιεργήσω μόνον το ένα είδος, εκείνο που αγαπώ περισσότερο, τότε θα πολλαπλασιασθή τόσο που θα πνίξει και τα άλλα και θα γεμίση όλο το περιβόλι μου.
Τότε όμως το περιβόλι δε θα είνε πια περιβόλι, θα είνε μικρή αποθήκη του είδους αυτού των λουλουδιών. Μπορεί να είνε χρήσιμη για τους άλλους (ως pépinière1) αλλά για μένα πια δε θα είνε περιβόλι, και μένα μόνο τα περιβόλια μ’ αρέσουν μόνο γιατί με τα λουλούδια κάνω το περιβόλι, μ’ αρέσουν γιατί βάζοντας πολλών ειδών χρώματα και σχήματα ευχαριστώ το μάτι μου και χαίρομαι. Γι’ αυτό καλλιεργώ πολλά λουλούδια, όλα τα λουλούδια που μπορώ να βρω, και τα φροντίζω το ένα ύστερ’ από τ’ άλλο, απ’ το πρωί ως το βράδυ, και την άλλη μέρα πάλι από το πρωί ως το βράδυ. Κ’ έτσι κάνω ένα περιβόλι, και το περιβόλι είναι δικό μου.
Δεν πρέπει να φοβούμαι να βάλω στο περιβόλι μου κανένα είδος λουλουδιών, αφού ξέρω πως κάθε μέρα θα κυττάζω να μην πολλαπλασιασθή τόσο που να πνίξη τ’ άλλα μου λουλούδια, γιατί τα θέλω όλα.[...]15 Ιουνίου 1902. Ίων Δραγούμης- Από τα αδημοσίευτα ημερολόγια 1902-1908- *Από το Αρχείο Ίωνα Δραγούμη / Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη.


   1. Φυτώριο, θερμοκήπιο.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου