Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου 2013

Βιβλία για το Βογατσικό


Κωνσταντίνου Παν. Μπέντα

Ιστορικά Βογατσικού 

 Σελίδες 60. Τύποις Κων, Στ, Δούκη -Καστοριά (1952).


Αποτελεί την πρώτη -"συμπαθητική"- προσπάθεια αποτύπωσης ιστορικών πληροφοριών για το Βογατσικό. Στις λίγες σελίδες του βιβλίου αυτού λαβαίνουμε χρήσιμες πληροφορίες για τους οικισμούς που αργότερα συναποτέλεσαν το Βογατσικό, την τοπογραφία και την προέλευση της ονομασίας του χωριού. Αναφέρονται οι βογατσιώτες που διέπρεψαν και οι ευεργέτες μαζί με χρήσιμα βιογραφικά στοιχεία. Γίνεται αναφορά και καταγράφονται τα θύματα των "εθνικών πολέμων". Το μικρό αυτό βιβλίο εκδόθηκε στην Καστοριά και χρηματοδοτήθηκε από τον εύπορο εγκατεστημένο στο Μόντρεαλ Καναδά βογατσιώτη Χρήστο Δαγκλέ (ο οποίος υπήρξε και ευεργέτης του Δημοτικού Σχολείου Βογατσικού). Παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις (πχ μεταθέτει τουλάχιστον 200 χρόνια αργότερα την παρουσία των πρώτων οικισμών του Βογατσικού-δηλ στα 1700 περίπου ενώ πηγές τοποθετούν αυτή τη χρονολογία στις αρχές του 15ου αι. και άλλες στον 12ο. Παραλείπει να αναφέρει τον σημαίνοντα συγκαιρινό του Παπαδήμου Οικονόμου βογατσιώτη διδάσκαλο Αθανάσιο Πανταζίδη κλπ ). Την προσπάθεια αυτή του Αθ. Μπέντα -ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών Νομάρχης Καστοριάς- ακολούθησε η μικρή λαογραφική του μελέτη "Ανέκδοτα Βαλαάδων Ανασελίτσης" και όχι η λαογραφική περί Βογατσικού μελέτη την οποία είχε προαναγγείλει με την έκδοση των "Ιστορικών" του.Ανδρέου Δημ. Κορομήλη 

Το Βογατσικόν (Ιστορία- Λαογραφία)  

Σύνδεσμος Βογατσιωτών Θεσσαλονίκης "ο Άγιος Κωνσταντίνος"

Σελιδες 256. Θεσσαλονίκη (1972).


Είναι η πιο ολοκληρωμένη εκδοτική προσπάθεια που διαθέτει η βιβλιογραφία μας. Είναι προφανής η προσφορά τεράστιου χρόνου και δυνάμεων για την καταγραφή των στοιχείων που ο διδάσκαλος Ανδρέας Κορομήλης διέθεσε προκειμένου να ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου. Το μεγαλύτερο μέρος σ΄αυτό καταλαμβάνουν τα λαογραφικά στοιχεία (έθιμα, ιστορίες, τραγούδια, αφηγήματα, παραμύθια κλπ). Μπορεί να υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα στη δομή και παράθεση της ύλης που δημιουργούν μια ..."αίσθηση χαριτωμένης αταξίας" ή το "γλωσσάρι" του να πάσχει σοβαρά από πλευράς έκτασης, όμως γενικώς το βιβλίο αποτελεί σημείο αναφοράς για το Βογατσικό για σχεδόν πενήντα χρόνια. Παρμενίων Ν. Τζίφρας 

Σύντομη Ιστορία του Βογατσικού (Ν. Καστοριάς-Δυτ. Μακεδονίας) 

Σελίδες 96. Αθήνα (1992).O διαπρεπής αρεοπαγίτης νομικός, συμπατριώτης μας κ. Παρμενίων Ν. Τζίφρας (διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου) συνέγραψε με μεράκι αυτό το μικρό βιβλίο, το οποίο εξέδωσε και διένειμε στην βογατσιώτικη παροικία δωρεάν στα 1992.

Το βιβλίο παρουσιάζει τα παρακάτω ενδιαφέροντα κεφάλαια:


-εκτενή αναφορά (10 σελίδες) για την προέλευση της ονοματοδοσίας του Βογατσικού. Μπορεί να προκαλεί κάποια έκπληξη η σχεδόν βεβαιότητα και επιμονή, του λίαν καταρτισμένου στα γλωσσικά, γλωσσολογικά και ιστορικά θέματα συμπατριώτη μας, ότι η λέξη Βογατσικό προέρχεται από τα ...ρωσικά (вояаукo) ωστόσο αυτό ο κ. Τζίφρας αυτό το τεκμηριώνει με αρκετά πειστικό τρόπο.


-Το κεφάλαιο των "λογίων κι διακεκριμένων Βογατσιωτών όπου παρατίθεται το προσωπικό βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα συνοδευόμενο με ένα αρκετά εκτενές μέρος για το γενεαλογικό δέντρο και τη διασπορά στην Ευρώπη της οικογένειας Τζίφρα. Στο κεφάλαιο αυτό  παρελαύνουν τα ονόματα των Δραγούμηδων, Ρουσσόπουλων και άλλα όπως του Ιωάννη Καλλιγράφου-Κυρίτσα, του ηγουμένου Σιμωνόπετρας Αμβροσίου, του Τριαντάφυλλου Κοντονασόπουλου κλπ.

-Το κεφάλαιο για τους "βογατσιώτες καλφάδες" και τους "Κυρατζήδες".

Στο βιβλίο χρησιμοποιήθηκαν αρκετές σύγχρονες έγχρωμες φωτογραφίες του Βογατσικού από Ημερολόγιο του Συνδέσμου Βογασιωτών Θεσσαλονίκης τραβηγμένες από τον αείμνηστο Γιώργο Γκολομπία (χωρίς να γίνεται γι΄αυτό καμία αναφορά από τον συγγραφέα). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου