Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

Βιβλία για το Βογατσικό


Κωνσταντίνου Παν. Μπέντα

Ιστορικά Βογατσικού 

 Σελίδες 60. Τύποις Κων, Στ, Δούκη -Καστοριά (1952).






Αποτελεί την πρώτη -"συμπαθητική"- προσπάθεια αποτύπωσης ιστορικών πληροφοριών για το Βογατσικό. Στις λίγες σελίδες του βιβλίου αυτού λαβαίνουμε χρήσιμες πληροφορίες για τους οικισμούς που αργότερα συναποτέλεσαν το Βογατσικό, την τοπογραφία και την προέλευση της ονομασίας του χωριού. Αναφέρονται οι βογατσιώτες που διέπρεψαν και οι ευεργέτες μαζί με χρήσιμα βιογραφικά στοιχεία. Γίνεται αναφορά και καταγράφονται τα θύματα των "εθνικών πολέμων". Το μικρό αυτό βιβλίο εκδόθηκε στην Καστοριά και χρηματοδοτήθηκε από τον εύπορο εγκατεστημένο στο Μόντρεαλ Καναδά βογατσιώτη Χρήστο Δαγκλέ (ο οποίος υπήρξε και ευεργέτης του Δημοτικού Σχολείου Βογατσικού). Παρουσιάζει αρκετές ελλείψεις (πχ μεταθέτει τουλάχιστον 200 χρόνια αργότερα την παρουσία των πρώτων οικισμών του Βογατσικού-δηλ στα 1700 περίπου ενώ πηγές τοποθετούν αυτή τη χρονολογία στις αρχές του 15ου αι. και άλλες στον 12ο. Παραλείπει να αναφέρει τον σημαίνοντα συγκαιρινό του Παπαδήμου Οικονόμου βογατσιώτη διδάσκαλο Αθανάσιο Πανταζίδη κλπ ). Την προσπάθεια αυτή του Αθ. Μπέντα -ο οποίος διετέλεσε επί σειρά ετών Νομάρχης Καστοριάς- ακολούθησε η μικρή λαογραφική του μελέτη "Ανέκδοτα Βαλαάδων Ανασελίτσης" και όχι η λαογραφική περί Βογατσικού μελέτη την οποία είχε προαναγγείλει με την έκδοση των "Ιστορικών" του.



Ανδρέου Δημ. Κορομήλη 

Το Βογατσικόν (Ιστορία- Λαογραφία)  

Σύνδεσμος Βογατσιωτών Θεσσαλονίκης "ο Άγιος Κωνσταντίνος"

Σελιδες 256. Θεσσαλονίκη (1972).






Είναι η πιο ολοκληρωμένη εκδοτική προσπάθεια που διαθέτει η βιβλιογραφία μας. Είναι προφανής η προσφορά τεράστιου χρόνου και δυνάμεων για την καταγραφή των στοιχείων που ο διδάσκαλος Ανδρέας Κορομήλης διέθεσε προκειμένου να ολοκληρώσει την συγγραφή του βιβλίου. Το μεγαλύτερο μέρος σ΄αυτό καταλαμβάνουν τα λαογραφικά στοιχεία (έθιμα, ιστορίες, τραγούδια, αφηγήματα, παραμύθια κλπ). Μπορεί να υπάρχουν κάποια μικρά προβλήματα στη δομή και παράθεση της ύλης που δημιουργούν μια ..."αίσθηση χαριτωμένης αταξίας" ή το "γλωσσάρι" του να πάσχει σοβαρά από πλευράς έκτασης, όμως γενικώς το βιβλίο αποτελεί σημείο αναφοράς για το Βογατσικό για σχεδόν πενήντα χρόνια. 



Παρμενίων Ν. Τζίφρας 

Σύντομη Ιστορία του Βογατσικού (Ν. Καστοριάς-Δυτ. Μακεδονίας) 

Σελίδες 96. Αθήνα (1992).







O διαπρεπής αρεοπαγίτης νομικός, συμπατριώτης μας κ. Παρμενίων Ν. Τζίφρας (διετέλεσε αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου) συνέγραψε με μεράκι αυτό το μικρό βιβλίο, το οποίο εξέδωσε και διένειμε στην βογατσιώτικη παροικία δωρεάν στα 1992.

Το βιβλίο παρουσιάζει τα παρακάτω ενδιαφέροντα κεφάλαια:


-εκτενή αναφορά (10 σελίδες) για την προέλευση της ονοματοδοσίας του Βογατσικού. Μπορεί να προκαλεί κάποια έκπληξη η σχεδόν βεβαιότητα και επιμονή, του λίαν καταρτισμένου στα γλωσσικά, γλωσσολογικά και ιστορικά θέματα συμπατριώτη μας, ότι η λέξη Βογατσικό προέρχεται από τα ...ρωσικά (вояаукo) ωστόσο αυτό ο κ. Τζίφρας αυτό το τεκμηριώνει με αρκετά πειστικό τρόπο.


-Το κεφάλαιο των "λογίων κι διακεκριμένων Βογατσιωτών όπου παρατίθεται το προσωπικό βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα συνοδευόμενο με ένα αρκετά εκτενές μέρος για το γενεαλογικό δέντρο και τη διασπορά στην Ευρώπη της οικογένειας Τζίφρα. Στο κεφάλαιο αυτό  παρελαύνουν τα ονόματα των Δραγούμηδων, Ρουσσόπουλων και άλλα όπως του Ιωάννη Καλλιγράφου-Κυρίτσα, του ηγουμένου Σιμωνόπετρας Αμβροσίου, του Τριαντάφυλλου Κοντονασόπουλου κλπ.

-Το κεφάλαιο για τους "βογατσιώτες καλφάδες" και τους "Κυρατζήδες".

Στο βιβλίο χρησιμοποιήθηκαν αρκετές σύγχρονες έγχρωμες φωτογραφίες του Βογατσικού από Ημερολόγιο του Συνδέσμου Βογασιωτών Θεσσαλονίκης τραβηγμένες από τον αείμνηστο Γιώργο Γκολομπία (χωρίς να γίνεται γι΄αυτό καμία αναφορά από τον συγγραφέα). 

5 σχόλια:

  1. ● Οι Γιάννης Γαλιλαίος και Γιάννης Φουρκιώτης ήταν Μακεδονομάχοι με καταγωγή από τη Φούρκα. Αναφέρονται από τον Α. Κορομήλη
    (βλ. Α. Κορομήλη «Το Βο¬γατσικό» Θεσ/νίκη 1972 σ. 78 και 89).
    Μπορώ να έχω αυτές τις σελίδες, είτε σε αντίγραφα, είτε ηλεκτρονικά;
    Σωκράτης Βασιλείου, εκπ/κός-συγγραφέας.
    Ε-μαιλ μου: vassokrat@yahoo.gr
    Eυχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ κ. Βασιλείου,
      δυστυχώς , μόλις σήμερα είδα το σχόλιο στο blog μου με το άιτημά σας
      [κάποια σχόλια αγνοώ το λογο για τον οποίο αυτό συνέβη- έιχαν “περασει” στα “ανεπιθύμητα”
      και τυχαία σήμερα τα είδα και τα ανάρτησα...]
      Σας στέλνω αυτό που μου ζητήσατε [μαζί με μια τιμης ένεκεν προσφορά...]

      καλή και δημιουργική χρονιά

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κ. Νώντα, Καλή χρονιά, με υγεία και δημιουργική παρουσία. Ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σου και για την τιμητική σου προσφορά. Ως Ηπειρώτης,από τριετίας ερευνώ τη συμμετοχή της Ηπείρου και των Ηπειρωτών στους Μακεδονικούς Αγώνες.Τώρα διεξάγω έρευνα για τους Ηπειρωτικής καταγωγής Μακεδόνες, που τους τελευταίους αιώνες της Τουρκοκρατίας,άφησαν τις εστίες τους εγκαταστάθηκαν στη Δ. Μακεδονία.Εάν έχεις υπ' όψη σου κάτι σχετικό, ενημέρωσέ με.
      Η έρευνα προσεχώς ολοκληρώνεται και θα λάβει μορφή βιβλίου. Είδα με χαρά ότι γράφεις. Στείλε μου με αντικαταβολή ένα βιβλίο σου με διηγήματά σου για καλύτερη γνωριμία, στη διεύθυνση: Σωκράτης Βασιλείου Πρεβέζης 93 10443 Αθήνα. (6932708820)

      Διαγραφή
    3. Δεν ξέρω πόσο σς είναι χρήσιμο αλλά το Βογατσικό είχε την τιμητική του στην οργάνωση και διεξαγωγή τους Μακεδονιου Αγώνα. Κατά συνέπεια μιας και πλείστες οικογένειες του Βογατσικου έλκουν την καταγωγή τους από την Ήπειρο -και δη από το Σούλι- [πχ. οικογενειες με το επώνυμο Δαγκλες, Μπότσαρης, Τζαβέλλας κλπ] θα μπορούσε να κανείς να δει την σχέση με αυτό που διαπραγματεύεστε. Η οικογένεια Δραγούμη από το Βογατσικό επίσης -και αρβανίτικης καταγωγής- διεδραμάτισε καθώς γνωρίζετε ουσιαστικό-καθοριστικό ρόλο (Στέφανος Δραγούμης/"Γνάσιος Μακεδνός", Ίων Δραγούμης /"Ίδας" και ο γαμπρός τους εθνομάρτυρας Παύλος Μελάς).

      Διαγραφή
  2. Κε Τσιγκα ψάχνοντας και εγώ όπως ο κύριος Βασιλείου για τον Γιάννη Φουρκιωτη έφθασα εδώ
    Και αν σας είναι εύκολο στείλτε μου και εμένα το ίδιο υλικό
    ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΙΜΟΎΛΙΑΣ
    email kloutsa@gmail.com
    Eυχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή