Τρισάγιο «στουν Άη Ν’κάνουρα» κατά τη δεκαετία του ’30

 

Τα ερείπια του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννη του Χρυστοστόμου, οι γριές του Βογατσικού, οι ιδιοτυπίες των τάφων...

 


 

Μια σπάνια φωτογραφία του 1927 (περίπου). Ανήκει στο Αρχείο Φιλίππου Δραγούμη και είναι τραβηγμένη μάλλον από τον ίδιο. Στο κοιμητήριο της «απάν’ ικκλησιάς», στον Άγιο Νικάνορα-παρεκκλήσιο του Ι.Ν. του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου που πυρπολήθηκε το 1912*, πιθανότατα τελείται τρισάγιο σε τάφο της οικογενείας Δραγούμη με την παρουσία τριάντα περίπου ατόμων, γυναικών επί το πλείστον και παιδιών διαφόρων ηλικιών, που φωτογραφίζονται για την περίσταση.

Διακρίνονται κάπως αχνά, στο δεξιό μέρος της φωτογραφίας και σε ικανό ύψος ακόμα, ερείπια της τοιχοποιίας του κατεστραμμένου ναού του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου (βλ. περίγραμμα στη δεύτερη φωτογραφία). Ο ιερέας στο μέσον είναι ο Παπαδήμος Δαγκλές (πέθανε στη δεκαετία του ’80). Στο αριστερό πλάγιο, σε πρώτο πλάνο, ο Τζήκας τ’ Νάκ’ (Ζήσης Τζήμας). Βλέπουμε βέβαια και τις θρυλικές κομμώσεις που εξακολουθούσαν να  διατηρούν οι γριές γυναίκες του Βογατσικού: κοντό κομμένο μαλλί στο ύψος των αυτιών και πλατύς κεφαλόδεσμος. Μοιάζουν με ινδιάνες...

Ο τύπος των ταπεινών τάφων (βλέπουμε δυο από αυτούς στη φωτογραφία) χωρίς περίφραξη, με τον ξύλινο πυργίσκο και το μικρό σταυρό επάνω, διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του ΄70.

 


 

* Και το παρεκκλήσιο όμως είχε επίσης πυρποληθεί. Ο ναός που υπάρχει σήμερα κτίστηκε αργότερα στη ίδια θέση. Η κτιτορική επιγραφή που σώζεται, στην μετώπη της εξώθυρας του Ι.Ν. του Αγίου Νκάνορα, ανήκει πιθανότατα στο παλαιό παρεκκλήσιο. Ενδεχομένως όμως να  αποτελεί και θραύσμα της κτιτορικής επιγραφής του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.
 



 


Σχόλια

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ BLOG