Οι Βογατσιώτες ξεχνούν, οι «άλλοι» ασχημονούν!

 

                         Η προτομή του Ι.Δ. στο Πάρκο της ΧΑΝΘ (έργο του Μ. Τόμπρου)

Έγραφα σήμερα στον συντοπίτη πολιτευτή, φίλο και συνάδελφο γιατρό, τον Ζήση Τζηκαλάγια πως στο δημοτικό διαμέρισμα Ίωνος Δραγούμη, στη γενέτειρα των Δραγούμηδων, στον πρώην Δήμο Ίωνα Δραγούμη, στο αγαπημένο μας Βογατσικό, ποτέ μα ποτέ και κανένας, από το 1971 που στήθηκε η προτομή του στην πλατεία και μετά, δεν εδέησε να κάνει ανήμερα της επετείου της δολοφονίας του στην Αθήνα το 1920 (31 Ιουλίου με το «παλιό» ημερολόγιο -13 Αυγούστου με το «καινούργιο») ούτε ένα τρισάγιο, ούτε μια εκδήλωση μνήμης, ούτε μια κατάθεση στεφάνου ή να προβεί στην απόθεση ενός και μόνο λουλουδιού ακόμα.

Ωστόσο, θορυβώδεις, μα ευτυχώς όχι μαζικές,  εκδηλώσεις γίνονται πολλές  στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, στην αναθηματική στήλη, στο σημείο του μαρτυρίου του  ή στον ανδριάντα του αντίστοιχα αισθητικά αποκρουστικές και καθόλα ηθικά απαράδεκτες μιας και οι άνθρωποι που τις οργανώνουν επί χρόνια καπηλεύονται το όνομα του, τις ιδέες του, το έργο του και διασύρουν τη μνήμη του.  

Τα άγια τοις κυσί... Δείτε ΕΔΩ κι ΕΔΩ . Πίκρα.

Φέτος παρηγορήθηκα από τα δυο λόγια που κλήθηκα να πω με τον δημοσιογράφο Γιάννη Χαραλαμπίδη στις 31 Ιουλίου σε ραδιοφωνικό σταθμό της …Κρήτης [ΕΔΩ] και από το μήνυμα που έλαβα από τον αγαπημένο φίλο αρχιμανδρίτη Ν.Μ. και με το οποίο ομολογώ πως έκλαψα από τη συγκίνηση:

«Χωρὶς νὰ θυμοῦμαι τὴν 31 Ἰουλίου 1920, χθὲς τέλειωσα τὸ Μαρτύρων καὶ Ἡρώων Αἷμα..., ἀφιερωμένο στοὺς νέους, στὴν ἔκδοσι τοῦ Βακαλόπουλου περὶ Ἴωνος. Ὑπέροχο!!!  Τὶ νὰ σοῦ πῶ;  Ξαναθαύμασα πάλιν καὶ πολλάκις τὴν προῖκα πνεύματος ποὺ εἶχε αὐτὸς ὁ τόσον ἀδικημένος ἄνθρωπος. Καὶ κατῆλθα στὸ ἐκκλησάκι τοῦ ἁγίου Εὐσταθίου μας κι ἐτέλεσα τρισάγιον». 

 

 


Σχόλια

  1. [...] Αν τουλάχιστον, μέσα στους ανθρώπους
    αυτούς, ένας επέθαινε από αηδία…
    Σιωπηλοί, θλιμμένοι, με σεμνούς τρόπους,
    θα διασκεδάζαμε όλοι στην κηδεία... ο τελευταίος στίχος από την Πρέβεζα του Κατιωτάκη (Ένα Ικαριωτάκι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπέροχα έπραξε ο αρχιμανδρίτης Ν.Μ. κι ακόμη πιο υπέροχα εκφράστηκε-τον ευχαριστούμε χίλιες φορές!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να τηρούνται οι κανόνες της πολιτικής σχολίων που ισχύουν. Σχόλια με υβριστικό, προσβλητικό ή παρόμοιο περιεχόμενο δεν γίνονται αποδεκτά και επομένως θα διαγράφονται.

Δημοφιλείς αναρτήσεις