Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Ανήμερα εκλογών θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Τσάτσο...


...και μια επίσκεψή του στο Βογατσικό.







[...] O έλληνας έχει πιο αδύνατη μνήμη από μας έχει λιγότερη συνέχεια στον πολιτικό του βίο. Είναι ανυπόμονος και κάθε λίγο, μόλις δυσκολέψουν κάπως τα πράγματα, αποφασίζει ριζικές μεταρρυθμίσεις. Θες να σαγηνέψης την εκκλησία του δήμου σε μια πόλη ελληνική; Πες τους: «Σας υπόσχομαι αλλαγή». Πες τους: «Θα θεσπίσω νέους νόμους». Αυτό αρκεί. με αυτό χορταίνει η ανυπομονησία του, το αψίκορο πάθος του. Τι φαεινές συλλήψεις θα βρης μέσα σε αυτά τα ελληνικά δημιουργήματα της ιδιοτροπίας της στιγμής![...]

[...] H πολιτική όμως που θεμελιώνει τις μεγάλες πολιτείες δε σηκώνει ούτε βιασύνη ούτε συντομία. Σχεδιάζεται σε έκταση αιώνων. Δεν προσδένεται σε άτομα, αλλά σε ομάδες προσώπων, σε διαδοχικές γενεές. Στην εκτύλιξή της εξαφανίζεται το εφήμερο άτομο και παίρνουν την πρώτη θέση, διαρκέστερες υποστάσεις, λαοί, οικογένειες, πολιτικές μερίδες ή κοινωνικές τάξεις. Τα εδραία πολιτικά έργα μέσα στην ιστορία είναι υπερπροσωπικά. Και δυστυχώς οι έλληνες μόνο σε προσωπικά έργα επιδίδονται με ζήλο. Γι΄ αυτό ή δε φτάνουν ως την τελείωση ενός άξιου πολιτικού έργου ή όταν φτάσουν, φέρνει μέσα του το έργο τους το ίδιο, το σπέρμα της φθοράς. Και αυτό είναι δίκαιο. Γιατί σκοπός των ελλήνων είναι η πρόσκαιρη λάμψη του πρόσκαιρου ατόμου, όχι η μόνιμη απρόσωπη ευόδωση του έργου του ίδιου [...].



Πόσο σημαδιακά και ταιριαστά αυτά τα λόγια  για τη σημερινή μέρα... Μακάρι ο δρόμος που θα διαλέξουμε σήμερα να οδηγεί κάπου!


Ο πρώτος μεταπολιτευτικός  Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος -που διαδέχθηκε τον προσωρινά εκλεγμένο Ακαδημαϊκό Μιχ. Στασινόπουλο-  σε περιοδεία του ανά την Ελλάδα, εκεί γύρω στα 1975. (Εννοείται πως πέρασε κι από το Βογατσικό).

Με μιά στοιχειώδη Kodak instamatic κατάφερα να κρατήσω λίγες από τις επίσημες στιγμές. Οι φωτογραφίες ξεθωριάζουν με τον καιρό. Τα αρνητικά τους έχουν χαθεί... Ίσως το διαδίκτυο να αποτελεί μια λύση ...διάσωσης. Τις παραδίδω λοιπόν:


    Επίσκεψη του Προέδρου Δημοκρατίας Κ. Τσάτσου στο Βογατσικό -1975. (φωτ. Ν.Τσίγκα)

                                                      

Στις φωτογραφίες: O Κωνσταντίνος Τσάτσος σχεδόν μου ποζάρει. Βλέπουμε την σύζυγό του Ιωάννα (αδελφή του μεγάλου μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη) και τον ...αντισυνταγματάρχη υπασπιστή του Προέδρου της Δημοκρατίας (σε ρόλο "σκιάς του Προέδρου" σύμφωνα με το καταστατικό και την εθιμοτυπία) Αθ. Νασιόπουλο* και ...γαμπρό βογατσιώτη!!!



                                                               Επίσκεψη του Προέδρου Δημοκρατίας Κ. Τσάτσου στο Βογατσικό -1975. (φωτ. Ν.Τσίγκα)

 


                                                                Επίσκεψη του Προέδρου Δημοκρατίας Κ. Τσάτσου στο Βογατσικό -1975. (φωτ. Ν.Τσίγκα)
  
*Ο Αθανάσιος Νασιόπουλος είχε νυμφευθεί την θυγατέρα του Αθαν. Μήκα ["Τσούλας τ' Μήκα"]. Έμενε στη Θεσσαλονίκη ερχόταν -και συνεχίζει μου λένε να έρχεται- συχνά τα καλοκαίρια στο χωριό. Του θύμιζα συχνά πριν δέκα σχεδόν χρόνια που συναντιόμασταν, αυτην την πρώτη μας συνάντηση. Τότε ένστολοι κι οι δυό (αυτός ανώτερος αξιωματικός του Στρατού ξηράς κι εγώ ...Αρχηγός του Συστήματος Προσκόπων Βογατσικού).



 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου