Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

100 χρόνια βογατσιώτες ....βουλευτές!

Εκλεγμένοι στην περιφέρεια Καστοριάς από το 1915 και μετά.



Τη μέρα στης εκλογής 31 του Μαγιού γύριζα το δείλι από το Μπογατσικό με τ’ άλογο καβάλα. Φράχτες όμορφοι, μυρωδιασμένοι, ανοιξιάτικοι γεμάτοι κλιματσιές και λυγαριές και χρώματα κι αρώματα και λουλούδια, τριαντάφυλλιά και άσπρα και κίτρινα και μόρικα. Και πέρα τα χωράφια στον κάμπο απλώνονται και λούζονται στο δειλινόν ήλιο κίτρινα, και αθέριστα περιμένουν, και μυρίζουν καλοκαίρι. Νερά παντού. Και ή λίμνη πέρα της Καστοριάς με τις καλαμιές στην άκρη.
                                               Ίων Δραγούμης,  "Φύλλα ημερολογίου", Μάης 1915



                                                                                                                   istorikakastorias.blogspot.com/

Η πιό πάνω αφίσα είναι δημιούργημα του blog Ιστορικά Καστοριάς. (έγινε εδώ μετατροπή της σε ασπρόμαυρο)*. 

Πρώτος εκλεγμένος βουλευτής  Φλώρινας (συμπεριλαμβάνονταν και η περιφέρεια Καστοριάς) ο Ίων Δραγούμης το 1915. Θα παραμείνει βουλευτής μέχρι την εκτόπισή του σε Κορσική και Σκόπελο [1917-19] από την Κυβέρνηση Βενιζέλου. Το 1920 -δηλ τη χρονιά που θα δολοφονηθεί στην Αθήνα- ήδη προαλείφεται ως αρχηγός της Ηνωμένης Αντιπολιτεύσεως είναι όμως και πάλι υποψήφιος Φλώρινας- Καστοριάς. 

Τη θέση του θα καταλάβει πλέον ο αδερφός του Φίλιππος Στ. Δραγούμης. ΄Ελαβε μέρος στις περισσότερες από τις εκλογικές αναμετρήσεις, με επιτυχίες αλλά και με αποτυχίες, ως ανεξάρτητος υποψήφιος, συνεργαζόμενος άλλοτε με τους αγροτικούς και άλλοτε με τους λαϊκούς. Εξελέγη βουλευτής Φλώρινας-Καστοριάς το 1920-1922, 1926-1928, 1932-1933, 1933-1935 (το 1946-1949 στην εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης). Το φθινόπωρο του 1952, ο Φίλιπππος Δραγούμης αποχώρησε από την ενεργό πολιτική.

Κατά τα νεώτερα χρόνια εκλέχτηκε με την σημαία της Νέας Δημοκρατίας, ο δικηγόρος Γεώργιος Καπαχτσής με βραχυχρόνια βουλευτική θητεία, στις αλλεπάλληλες εκλογές του 1989 [Ιούνιος & Νοέμβριος]. Στη συνέχεια διετέλεσε επί μακρόν Νομάρχης Καστοριάς.

 Ο γιατρός Ζήσης Τζηκαλάγιας εκλέγεται βουλευτής για το διάστημα 2009-12 επίσης με τη Νέα Δημοκρατία. Στις φετινές εκλογές αν και έλαβε το χρίσμα τοιυ υποψηφίου δεν κατάφερε να εκλεγεί.

 Άπαντες οι ανωτέρω έλκουν την καταγωγή τους από το Βογατσικό. Πρόχειρη στατιστική: Στους τριάντα εκλεγέντες ... αναλογούν όπως βλέπετε τέσσερις βογατσιώτες! Σχεδόν ίσον με 13.5%

Βουλευτομάνα λοιπόν το Βογατσικό!


YΓ. Γηράσκω αεί...
Δεν το 'χα προσέξει είν’ αλήθεια αλλά και δεν το γνώριζα -κοτζάμ φωτογραφία όμως φιγουράριζε και κανονική μνεία γινόταν στο κείμενο- για τον επίσης «έλκοντα εκ Βογατσικού την καταγωγήν» Όθωνα Ρουσσόπουλο διδάκτορα και καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών γιό του βογατσιώτη Αθανασίου Ρουσσόπουλου καθηγητή της Αρχαιολογίας στο ίδιο  Πανεπιστήμιο [που χρημάτισε μαζί με τον Κων/νο Χρηστομάνο και διδάσκαλος ελληνικών της «θλιμμένης αυτοκράτειρας» της Αυστρίας της γνωστής περισσότερο με το όνομα Σίσσυ που δολοφονήθηκε στη Γενεύη]. Ο Όθων Ρουσσόπουλος αντικατέστησε/διαδέχθηκε τον Ιώνα Δραγούμη στις εκλογές που προκηρύχθηκαν το 1915 μέχρι το 1917.

Άρα το ποσοστό μεγαλώνει και γίνεται  5 στα 30 δηλαδή πλέον ξεπερνά το 16.5%!!!
 
-Ευχαριστώ το ιστολόγιο «Ιστορικά Καστοριάς» για την επισήμανση με μήνυμα που ανάρτησαν.





*Το εμπεριστατωμένο σχετικό άρθρο μπορείτε να διαβασετε εδώ


3 σχόλια:

  1. Καταγωγή από το Βογατσικό είχε και ο διδάκτορας Χημείας Όθων Ρουσόπουλος, γιος του διδάκτορα αρχαιολογίας Αθανάσιου Ρουσόπουλου. Συνεπώς πέντε οι εκλεγέντες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκ παραδρομής δεν δηλώθηκε η ταυτότητα. Το παραπάνω σχόλιο έγινε εκ μέρους του ιστολογίου Ιστορικά Καστοριάς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή