Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ευσεβείς πόθοι για τα "Δραγούμεια 2014"...


ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΟΥ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΑΝ :
 
(1) ΣΤO ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ,
(2) ΣΤΟΝ νεοϊδρυθέντα ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΒΟΓΑΤΣΙΚΟΥ "ΟΜΟΝΟΙΑ",
(3) ΣΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΒΟΓΑΤΣΙΚΟΥ "Η ΒΟΓΑΤΣΙΩΤΙΣΑ» &
(4) ΣΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΒΟΓΑΤΣΙΩΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»

 
....ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΟΝΟ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΛΕΟΝ ΥΠΕΧΟΥΝ! 

ΚΑΝΕΝΑΣ AΠO ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ  ΑΥΤΕΣ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΙΛΟΤΙΜΗΘΕΙ –ΤΥΠΙΚΑ ΕΣΤΩ– ΓΡΑΠΤΩΣ Ή ΠΡΟΦΟΡΙΚΩΣ [ΤΕΤΟΙΑ "ΑΚΑΤΑΔΕΞΙΑ", ΤΕΤΟΙΑ ΠΕΡΙΦΡΟΝΗΣΗ, ΤΟΣΗ ΥΠΕΡΟΨΙΑ...] ΝΑ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ.

ΚΑΜΜΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΙΑ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΜΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗ Ή ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΤΩΡΑ Ή ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ. ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΕΜΕΙΝΕ...

[ΣΩΘΗΚΕ ΜΕΣΑ ΜΟΥ ΚΑΘΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΑΦΕΙΔΩΛΕΥΤΗ ΑΓΑΠΗ...]







ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΩΝΑ ΔΡΑΓΟΥΜΗ; ΓΙΑΤΙ ΟΧI; Στη φωτογραφία αυτή σημειώνεται  η αρχική θέση της προτομής του Ίωνα Δραγούμη όταν αυτή τοποθετήθηκε κατά τη δεκαετία του '80 στο κέντρο της πλατείας της τότε Κοινότητας Βογατσικού.O Ίων είναι ο πιο σημαντικός  έλκων την καταγωγήν του από το Βογατσικό. Νομίζω πως δικαιούται να έχει πλέον και την δική του πλατεία "εν Ελλάδι".



ΜΙΑ ΕΞΗΓΗΣΗ...

Eδώ και πολλά χρονια καμία σχέση δεν έχω με συλλόγους ή συλλογικές προσπάθειες που έχουν να κάνουν με το Βογατσικό. Κι αυτό γιατί δυστυχώς κάποιοι  "(...) ανεπαισθήτως μ' έκλεισαν από τα τείχη έξω" που λέει κι ο Κ.Π. Καβάφης. Από κάποια στιγμη και μετά ...μάκρυνα κι εγώ.

Παρακολουθώντας όμως με όδύνη την αγκύλωση και το τέλμα στο οποίο έχουν οδηγηθεί τα "Δραγούμεια" παρά τον ενθουσιασμό που αρχικά επικράτησε, αποφάσισα φέτος να καταθέσω κάποιες ιδέες μου για την διοργάνωση και τον εμπλουτισμό των εκδηλώσεων αυτών από τον νεοϊδρυθέντα "Εξωραϊστικό Σύλλογο Βογατσικού" και την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ενεχείρισα λοιπον εγκαίρως (ήδη από τον Μάρτη του 2014) στον Πρόεδρό του Συλλόγου,τον φίλο, δραστηριο επιχειρηματία και θερμό Βογατσιώτη Θωμά Κ. Δεληγιάννη ένα συνοπτικό σχέδιο δράσης γα φέτος. 


...ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ 

Απέστειλα και στην Τοπικό αυτοδιοικητικό οργανισμό όπου υπάγεται το Βογατσικό (Δήμο Άργους Ορεστικού) την παρακάτω επιστολή:



                                                                         Θεσσαλονίκη 14.3.2014

                                                  ΠΡΟΣ

-τον κ. ΔΗΜΑΡΧΟ &  ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
-την Αντιδημαρχία Πολιτισμού 
του Δήμου ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ


        ΘΕΜΑ: "ΔΡΑΓΟΥΜΕΙΑ 2014"                                        

                     
       Αξιότιμοι κύριοι, αγαπητοί συμπατριώτες,

    Αποφάσισα να αναλάβω αυτήν την πρωτοβουλία και να εκφράσω δημόσια την άποψή μου προκειμένου να επαναπροσδιορισθεί το νόημα και το περιεχόμενο των "Δραγουμείων" -μιας εκδήλωσης που εμπνεύσθηκε, και πρώτος οργάνωσε, ο αείμνηστος Χρυσόστομος Τζημάκας το 2006- ώστε να αποκτήσουν νέα δυναμική και σημασία για το ζωντάνεμα του τόπου.  Θεωρώ ότι θα πρέπει οι εκδηλώσεις αυτές να προγραμματίζονται έγκαιρα από την αρχή κάθε χρόνου και να λαβαίνουν χώρα  μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου με κορύφωση του εορταστικού τους χαρακτήρα κατά τα  Νιάμερα στις 23 Αυγούστου. Πλέον πρέπει να θεσπισθεί η μεταφορά του κύριου άξονα των εκδηλώσεων στην πλατεία του χωριού. 


Η μέχρι τώρα -τελείως ακατανόητη!-  «εξορία» των εκδηλώσεων σ' ένα χώρο χωρίς «προσωπικότητα» και ύφος πρέπει να πάψει. 


.



Πρέπει στο εξής οι εκδηλώσεις αυτές να γίνονται στη καρδιά -το κέντρο- του χωριού.




 Για φέτος λοιπόν εισηγούμαι-προτείνω τα εξής:
1.  Την μεταφορά της προτομής του Ίωνα από την (αρκετά περίεργη) σημερινή του θέση μέσα στο πάρκο του χωριού και εγκατάστασή της στην αρχική της θέση στο κέντρο της πλατείας -με έξοδα ενδεχομένως του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, του Δήμου Άργους Ορεστικού ή χορηγία ιδιωτών. Μετονομασία  της κεντρικής  Πλατείας του χωριού σε «Πλατεία Ίωνος Δραγούμη»και ανάρτηση της σχετικής πινακίδας. 




Χρειάζεται μεγάλη δόση κακογουστιάς -τουλάχιστον- για να πετύχει κανείς κάτι σαν κι αυτό που φιλοξενείται στο πάρκο του χωριού...

        
2. Μετονομασία του Πάρκου της πλατείας Βογατσικού σε Πάρκο Ομονοίας ή Πάρκο αποδήμων Βογατσιωτών  (προς τιμήν των Συλλόγων Αποδήμων Βογατσιωτών στις ΗΠΑ , τον Καναδά  και την Αυστραλία).

   Για το φετινό καλοκαίρι (Δραγούμεια- Νιάμερα) ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ του χωριού μπορούν να γίνουν εύκολα οι παρακάτω εκδηλώσεις :

3. Παρουσίαση στις 20 Ιουλίου -επέτειο της δολοφονίας του Ίωνα στην Αθήνα το 1920- του βιβλίου με τη βιογραφία του  Ίωνα Δραγούμη  "Δεν έκαμα στη ζωή ό,τι ήθελα, μα τόσο μπόρεσα!"/ της κ. Μήτσης Πικραμένου.  Η  Παρουσίαση θα γίνει από την συγγραφέα κ Μήτση Πικραμένου, τον κ. Νικόλαο Μέρτζο ,Πρόεδρο ΕΜΣ, τον Μάρκο Δραγούμη και τον Νώντα  Τσίγκα. [Φιλοξενία για 2 μέρες των Μ. Δραγούμη-Μ. Πικραμένου-Ν. Μέρτζου  είτε στον ξενώνα Βογατσικού με φροντίδα του Συλλόγου γυναικών είτε στο Ξενοδοχείο Γαλιλαίος ή άλλο ξενώνα της Καστοριάς]. Η εκδήλωση θα έχει και έναν άλλο συμβολικό χαρακτήρα. Θα αποτρέψει την βεβήλωση του μνημείου του Ίωνα από τον γνωστό -ακραίο και ρατσιστικό- πολιτικό σχηματισμό που έδρασε τόσο απροκάλυπτα και αιφνιδιαστικά πέρυσι.


4. Αναβίωση του Τζιάμπα σινιμά
Προβολές: «Το δέντρο που πληγώναμε» του Δήμου Αβδελιώδη στη Μνήμη Γιώργου Γκολομπία και  «Αγέλαστος Πέτρα» του Φίλιππου Κουτσαυτή.  Οι κάτοικοι του χωριού θα κληθούν να μεταφέρουν τα καθίσματά τους στην πλατεία όπου θα γίνουν οι προβολές των δύο ταινιών με συνεργασία της κινηματογραφικής Λέσχης Καστοριάς. 


5. ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ από τη θεατρική ομάδα «Σπασμένο ρόδι»   του έργου Ο Άγιος  Zαμπλακάς του Γ. Γκολομπία
                           
Έκδοση μικρού βιβλίου με το διήγημα με επιμέλεια-δαπάνη των Στάθη Κοψαχείλη και Νώντα Τσίγκα συνεργατών & φίλων του αξέχαστου συμπατριώτη μας. 
-Σύντομη παρουσίαση του πνευματικού-συγγραφικού έργου του Γιώργου Γκολομπία.
-Προβολή του «Φίλμ οκτώ χιλιοστών» που βασίζεται στο ομώνυμο διήγημα της συλλογής « Εποχιακός διανομέας» του Νώντα Τσίγκα.

                                  
  6. Οργάνωση  δημόσιας Συζήτησης με θέματα όπως τα παρακάτω :

(α) για την επαναλειτουργία του Ξενώνα ( Σύλλογος γυναικών;)
(β) Προσπάθεια για την οργάνωση & καθιέρωση λειτουργίας  Αγοράς βιολογικών προϊόντων κάθε Σάββατο στο Βογατσικό. [Στο Βογατσικό μέχρι πριν από 20 χρόνια γινόταν κάθε Σάββατο στη θέση Παζάρι αγορά με εξαιρετικής  ποιότητας ντόπια οπωροκηπευτικά κυρίως]
(γ) οργάνωση –ενθάρρυνση βιοκαλλιεργητών/εναλλακτικών καλλιεργητών, αμπελοκαλλιεργητών στο Βογατσικό.
(δ) Λειτουργία του  Ιστορικού Λαογραφικού Αρχείου Βογατσικού προσωρινά σε κάποιο από τα υπάρχοντα στη διάθεσή μας κτίρια (παλιό Δημοτικό Σχολείο, Οικία Φουρκιώτη-"Οικοκυρική", "Καρύδειος Στέγη").
(ε) Δημόσια κτίρια-αρχιτεκτονικη του χωριού και [συχνά προσβλητικές-κακόβουλες-απερίσκεπτες] παρεμβάσεις που έχουν συμβεί-Μέτρα αποκατάστασης.
(στ) Υδροτριβεία ("ντριστέλες") Βογατσικού. Ανάδειξη.

Με τιμή

Νώντας Τσίγκας
Νευρολόγος, Ερμού 36
546 23 Θεσσαλονίκη



4 σχόλια:

  1. δεν ξερω αν ειναι κακογουστη η περιεργη η θεση της προτομης του ιωνα αλλα ειναι περιεργο η διπλα να εχουν στεφανια της περιφερειακης ενοτητας και αλλον και να μην εχει του ιων ειναι ντροπη να μη αναγνωριζουν ορισμενοι την αληθεια σε οποιο χωρο και αν ανηκουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φυσικά και είναι κακόγουστο το όλον σύμπλεγμα.Τι θα πει δεν ξέρετε;
    Δεν το βλέπετε;
    [Συλλογη από πλεϊμομπίλ; Οι τρεις απο τους Ντάλτον;...]

    Πραγματικά δεν τόχω συναντήσει πουθενά να βρίσκονται μαζεμενα τόσα μνημεία. Προφανώς για να μην πηγαινοέρχονται πέρα δώθε "οι επισημοι" και να καταθέτουν στεφάνια ολόγυρα κατα τις εθνικες εορτές και επετείους.
    Η θεση του καθενός απο αυτά ήταν ξεχωριστή μεσα στο χώρο της πλατείας όταν δημιουργήθηκε και τοποθετήθηκε.
    Το Ηρωόν των πεσόντων ήταν ανέκαθεν ελλειπές [μου ακνει εντύπωση πως ακόμα δεν έχει χαραγμενα τα ονόματα των εκτελεσμενων απο τους Γερμανους Βογατσιωτών...]. Ωστοσο ήταν ξεχωριστό μνημείο και πολύ φροντισμένο κατασκευαστικά.

    "Ο Παπαδήμος Οικονόμου" έιχε ωραία θέση μέσα σε παρτέρι στο ίδιο πάρκο. Τωρα η προτομή αυτή ...αλλοιώνει όλα τα μεγέθη καθως στέκει δίπλα στα άλλα. Ο Ιων βρίσκεται εκεί σαν παρείσακτος. Νομιζω έχει αλλάξει τρεις φορές θέση.
    Γι' αυτό επιιμένω: πρέπει να αποκατασταθούν τα μεγέθη-να αποδοθεί δικαιοσύνη.
    Οσο για τα στεφάνια που μου λέτε δεν κρίνω πως αυτά έιναι σημαντικά . Άλλωστε (αλλοίμονο!!!) ένας εκτρωματικός πολιτικός οργανισμός έχει φροντίσει να γίνονται καταθέσεις στεφάνων εκεί.

    Το πιό σημαντικό έιναι να κατανοήσει το Βογατσικό "Τι έστιν αλήθεια;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. καλα όλα αυτά αλλα δυστυχως το χωριο αρχιζει πλεον να παιρνει την κατω βολτα αρχιζει να σιγοσβήνει πρεπει να γινει καποια κινητοποιηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "Κινητοποίηση" από ποιούς και ποιάς μορφής αγαπητέ μου "Δημήτρη";

      Εξ άλλου τα παραπάνω προτεινόμενα θα ήσαν μια αφορμη για συνειδητοποίηση, προβληματισμό, συνεύρεση ανθρώπων, ανακάλυψη συγγένειας & εγγύτητας.Αυτό το νόημα έχουν τα Δραγουμεια. Οχι νταμπαντουμπα -κλαπατσίμπαλα και σουβλάκια.
      Σε πληροφορώ πώς όχι μόνον δεν αξιοποιήθηκαν στο ελάχιστο... αλλα ολοι όσοι έλαβαν γνώσιν των παραπάνω προτάσεων λίαν εγκαίρως απλώς ...σκουπισαν τον ...πισινό τους μ΄αυπές (μετα συγχωρήσεως...] .
      Χωρίς δράσεις σαν κι αυτές όλα θα είναι γράμμα κενό και ευσεβείς πόθοι χωρίς σημασία.
      Το χωριό θα μείνει ένα απομονωμένο κλειστοφοβικό σύμπαν-ανάξιο της ιστορίας του που κανείς φυσικά δεν θα ασχολειται μαζί του...

      Διαγραφή