Μας μιλούν…

 

Μνήμη Κλειώς Νάτση (1929-2024), ζωγράφου

 

 

                                                     Κλειώ Νάτση, Παιδί με σκύλο (1989)

 

Χτες στην Αριστοτέλους, απόγευμα σχεδόν του Ιουλίου (πλην όμως ήδη Σεπτέμβριος…), καθόμασταν κι είχαμε πιάσει ραπτομηχανή τα βάσανά μας της γραφής, τα ατέλειωτα και ανερμάτιστα,   τα εκδοτικά μας σχέδια για το μέλλον να ομολογεί ο καθείς, με τον φίλο Τάσο Ζαφειριάδη. Πώς το ‘φερε η κουβέντα και του ’λεγα για το τελευταίο αποδεικτικό στοιχείο —το πιο πρόσφατο της τρέλας μου— να μάθω τα τι και τα πώς του μεγαλύτερου ευεργέτη της εκπαίδευσης στο Βογατσικό από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα (διότι από το κληροδότημά του, του 1850, ακόμα μπαίνουν στο κρατικόν ταμείον δεκαπέντε σχεδόν χιλιάδες ευρώ ετησίως. 

Για τον Ράλλη Πλιούφα ο λόγος, κάτοχο του πρώτου πρώτου …«εκτός των τειχών και σε κακή κατάσταση τάφου, παραπλεύρως του υψηλού περιτοιχίσματος του κοιμητηρίου του αγίου Νικάνωρα, στο Βογατσικό. Έλεγα πως ο Ράλλης Πλιούφα-Νάτζη ή Νάτση, που γεννήθηκε στο Βογατσικό το 1800 και πέθανε στη Θεσσαλονίκη πριν το 1870. Σπούδασε αρχιτεκτονική και δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Στη Θεσσαλονίκη το πιο γνωστό του έργο  είναι ο Ι. Ν. του Αγίου Μηνά (στα μέσα του 19ου αιώνα). Ο Ράλλης Πλιούφας-Νάτσης ήταν ίσως ανύπαντρος και οπωσδήποτε άκληρος. Είχε έναν αδελφό τον Τριαντάφυλλο Νάτση που κληρονόμησε μέρος της καταλιπόμενης περιουσίας του σε Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Βογατσικό. Αυτός απόκτησε τρεις θυγατέρες κι ένα γιο τον Γεώργιο. Ο γιος του, Τριαντάφυλλος-Τρύφων Νάτσης, που γεννήθηκε το 1883 στην Κωνσταντινούπολη, εργάστηκε εκεί και στη Θεσσαλονίκη ως αρχιτέκτων, πέθανε το 1929. (Έργα του στη Θεσσαλονίκη το κτήριο Σαλομών-Μορδώχ, του1925, στην Καστοριά η κατεδαφισθείσα πλέον οικία Γουλιωτίδη με τους χαρακτηριστικούς πυργίσκους, η οικία Ζάχου στο Άργος Ορεστικό κ.α.). Ο γιος του Τριαντάφυλλου,  Γεώργιος Νάτσης, αρχιτέκτων και αυτός, απόφοιτος του ΕΜΠ 1948,  παντρεύτηκε τη ζωγράφο Κλειώ Νάτση θυγατέρα του ιατρού Δημητριάδη που σπούδασε στην ΑΣΚΤ της Αθήνας με δασκάλους της τον Γιάννη Μόραλη και τον Ουμβέρτο Αργυρό ενώ στη Θεσσαλονίκη μαθήτευσε πλάι στον Πολύκλειτο Ρέγκο.

Απόγονος σήμερα της οικογένειας Νάτση ο, δισεκατομμυριούχος πλέον, Τρύφων Νάτσης ιδρυτής του διεθνούς επενδυτικού οίκου Brevan Howard & Partners που δραστηριοποιείται στο real estate με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων και στην Ελλάδα… 

Ενδιαφέρον γενεαλογικό δέντρο για την ιστορία του Βογατσικού.

Γυρνώντας στο σπίτι έμαθα για το θάνατο της Κλειώς Νάτση που οι συγγενείς και φίλοι της αποχαιρέτισαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη...

Δεν λοιπόν μπορώ πάρα να παραδεχτώ ότι έρχονται σε κατάλληλη ώρα και συνομιλούν μαζί μας. Μάλλον χωρίς να μιλούν. Όμως ενώ ακούγονται δικά μας λόγια μιλούν εκείνοι. Και πάντα, να το ξέρετε, κινητοποιούν τη μνήμη μας και τον οίστρο της δουλειάς μας όταν θέλουν κάτι να πουν.

Ο συγκλονιστικός, πιο πάνω, πίνακας της Κ.Ν. με συγκινούσε πάντα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το παιδί και ο σκύλος ανήκουν στο επέκεινα. Ο πίνακας αυτός που θα  μπορούσε να είναι κάλλιστα επιτύμβιο κτέρισμα, είναι ένα ποίημα που μέσα του ζουν οι κάτοικοι του αχώρητου ωσεί παρόντες. 

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις