Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Το "φιλμ οκτώ χιλιοστών" στο You tube


 

O Νώντας Τσίγκας διαβάζει το "Φίλμ οκτώ χιλιοστών" από τη συλλογή των διηγημάτων του Εποχιακός διανομέας, εκδόσεις Πανοπτικόν-Δεκ. 2013.

 





Το μοντάζ των σκηνών έγινε από τον Γιώργο Σπάνια πάνω σε υλικό που έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ο συμπατριώτης κ. Κ.Μαραγκός* και αφορά τις αρχές της δεκαετίας του '70 στο Βογατσικό Καστοριάς (ερασιτεχνική-ιδιωτική λήψη από συγγενείς του που επισκέφθηκαν το Βογατσικό τότε).

 

Ακούγονται να τραγουδούν a capella από ηχογράφηση που έγινε στα μέσα της δεκαετίας του '70 οι βογατσιώτες Γιώργος Τζάρος και Αγαθοκλής Δαρλαγιάννης (από το δίσκο του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου- Φίλων του Μουσείου Μέλπως Μερλιέ "ΆσπροΤριαντάφυλλο φορώ-Τραγούδια απο το Βογατσικό Καστοριάς"-2006).
 

Επίσης ακούγεται μουσική από έργα της Ελένης Καραϊνδρου ["Η αιωνιότητα και μια μέρα", "Το λιβάδι που δακρύζει", " Ο μελισσοκόμος" ].
Οι φωτογραφίες προέρχονται απο το φωτογραφικό αρχείο του Νώντα Τσίγκα.

Διάρκεια 23.30".


  
            [φωτογραφίες απο το φίλμ του αρχείου του κ. Κ. Μαραγκού]
















  


























* To υλικό ψηφιοποιήθηκε από φιλμ οκτώ χιλιοστών και αναρτήθηκε στο You tube από το μέλος της βογατσιώτικης παροικίας στην Αμερική. Το σύντομο οδοιπορικό μας μεταφέρει με την αυθεντική και αθώα ματιά του ερασιτέχνη, περίπου πενήντα χρόνια πίσω στο Βογατσικό της δεκαετίας του '70 (πιθανότατα καλοκαίρι του 1961). «Ο αμερικάνος» καταγράφει με τη μικρή του κινηματογραφική κάμερα, σκηνές από το σμίξιμο της οικογένειάς του στο χωριό με αγαπημένους συγγενείς και φίλους. Αρκετές λήψεις έχουν γίνει στην Μονή του Αγίου Κωνσταντίνου κι άλλες στο «Σάντοβο». Στήνεται παντού γλέντι με φαΐ και χορό. Συχνά αποτυπώνονται και στιγμές της καθ’ ημέραν μιας άλλης εποχής. Άνθρωποι του μόχθου επιστρέφουν από την ύπαιθρο. Η ώρα της αναχώρησης για τα ξένα και πάλι μοιάζει με εκδημία. Με επισημότητα και βουβή οδύνη. Αποτύπωση της ζωής του χωριού με το αγκάθι του ξενιτεμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου